dilluns, 27 d’agost del 2012

El ORNITORRINCO, ese gran desconocido

Si tuviera que escoger mi frase preferida dentro del refranero español, escogería la de "El saber no ocupa lugar". Desde que tuve uso de razón, mucha gente que ha pasado por mi vida (padres, familiares, profesores...) me han inculcado el concepto de tener el mayor número de conocimientos posible para poder opinar y hablar sobre cualquier tema con la máxima información posible.

Durante mi vida, he podido comprobar que hay gente que conserva este concepto y otra que lo ha olvidado o que nunca lo ha aprendido. Ésta última puede sufrir ciertas situaciones embarazosas debido a este defecto, como la que se puede ver a continuación:

- Hij@: ¡Papá, papá! Para mi cumpleaños, quiero que me compres un ornitorrinco.

- Padre: Hij@, smartphones de esta marca ya no quedan en el Media Markt.

- Hij@: Pero papá, si el ornitorrinco es un animal...


Como se puede comprobar en esta conversación, el padre acaba de pasar por una de las situaciones más desagradables existentes: quedar en rídiculo delante de su hijo/a, quién considera a su progenitor un ídolo y un ejemplo a seguir.

Todo este escrito viene a introducir el verdadero tema del que os voy a hablar hoy: el ornitorrinco.

El ornitorrinco es uno de los animales menos conocidos que existen. De hecho, afirmo con total seguridad que si hacéis una encuesta por la calle preguntando sobre el ornitorrinco, el 70 % de las personas que contesten no saben que este animalito exista.

Seguramente, un gran porcentaje de personas que hayan oído hablar de este animal lo hayan relacionado con "Perry, el ornitorrinco" de la serie infantil "Phineas y Ferb", con el que tiene un cierto parecido (ver fotos):









 
Si vemos un ornitorrinco real (foto de la derecha) podríamos afirmar que es un híbrido entre mamíferos (sus patas de nutria, su cola de castor...), réptiles (su esqueleto, forma de caminar y los agujeros que hacen la función de orejas), aves (su pico, su tipo de cromosomas) y insectos (su reproducción). Pese a todo esto, los expertos lo consideran un mamífero.

Es un animal semiacuático (su madriguera está en tierra firme, pero se alimenta en el agua) y reside en libertad únicamente en la costa este de Australia y la isla de Tasmania, donde abundan los ríos. Esta especie está muy controlada por las autoridades locales (nunca lo vereis en un zoo fuera de Australia) debido a su escasa reproducción.

Su modo de alimentarse es bastante extraño (el ornitorrinco cierra los ojos, el pico y las orejas mientras se zambulle en el agua), se llama electrolocalización. El ornitorrinco puede usar éste método ya que dispone de unos electrorreceptores en el hocico, que le permiten localizar a sus presas (suelen ser algas y animales invertebrados) gracias a los campos magnéticos que generan al contraer sus músculos.

Los ornitorrincos son ovovivíparos: la hembra desarrolla los huevos durante 28 días en su útero y éstos pasan otros 10 días de incubación externa. El proceso de lactancia también es bastante extraño, la hembra no tiene mamas para alimentar a sus hijos, así que la lecha materna debe salir por los poros de la piel del abdomen de la madre, para que los pocos retoños que tiene (un ornitorrinco nunca pone más de 3 huevos) puedan desarrollarse correctamente.

Después de mucho tiempo investigando este animal, muchos expertos creen que el ornitorrinco pertenece a un eslabón perdido entre los réptiles primitivos y los actuales mamíferos, del que tenemos poca información.

Como principales curiosidades sobre el animal, el ornitorrinco fue una de las mascotas de los JJ.OO Sydney 2000, es el símbolo de la bandera de Nueva Gales del Sur (uno de los estados de Austrailia) y aparece en el reverso de las monedas de 20 céntimos de dicho país.

Finalmente, y en mi humilde opinión, pienso que este animal debería ser un símbolo de que no hay nada imposible. Si Dios (o la selección natural, en su defecto) fue capaz de lograr un animal cuya fisonomía reúne elementos de cuatro principales tipos de animales, capaz de permanecer 12 horas seguidas buscando alimento incansablemente ¿qué no puede lograr un ser humano usando el ingenio, la constancia y el coraje? Si todos hubiéramos seguido el ejemplo de este afable animal en vez de ir por los caminos poco éticos que muchas personas han seguido, no estaríamos en la situación tan crítica que padecemos.








dijous, 23 d’agost del 2012

¿Confundimos la comida rápida con la comida basura?

Si alguna vez habéis pedido consejo a un nutricionista para adelgazar, una de las primeras preguntas será si vais frecuentemente a lugares de comida rápida (McDonalds, Burger King...).

En el caso que reconozcais la verdad y respondais afirmativamente, seguramente os llevareis un sermón histórico del médico que, como resultado, provocará remordimientos en vuestra conciencia que perdurarán un buen tiempo.
 
 
Pero, seamos sinceros, con la crisis que nos está ahogando (económicamente hablando) y las jornadas laborales tan largas que tenemos en este país, ¿quién no ha ido nunca a comer a un establecimiento de comida rápida?
 
 
Si el resto de personas hiciéramos caso a los expertos, estos lugares estarían desiertos, cosa que precisamente no sucede. Si estos restaurantes están siempre llenos es debido a las numerosas ventajas que ofrecen: servicio a domicilio, comida rápida, precio bastante económico, rapidez en el servicio...
 
 
Si lo vemos desde un punto de vista médico, esta comida no es perjudicial si la coméis de vez en cuando, el problema viene cuando tu dieta se basa solo en ella y la comes día sí, día también. Al hacer esto, las ventajas se transforman en inconvenientes: obesidad (muy grave en el caso de los niños), riesgo de diabetes, tiroides, hipertensión... En ese momento, ya demasiado tarde, descubrimos que esta comida, aparte de rápida, también es basura, ahora sus efectos son irreversibles y vemos como nuestra calidad de vida cae hasta límites insospechados.


De todo esto se desprende que la sociedad necesita de los establecimientos de comida rápida, para poder seguir llevando el ritmo de vida actual. Pero, este tipo de comida no tiene porque ser basura. Desde el punto de vista de un nutricionista, podríamos fijarnos en los ingredientes de la hamburguesa (la reina de la comida rápida): contiene pan, carne, tomate, lechuga, pepinillo... Si usáramos un pan recién hecho al horno (menos económico pero mucho más sano) y una carne del país, no solo dejaría de ser comida basura, también sería recomendada por los nutricionistas, ¡es un plato muy completo! Además, mantiene las mismas ventajas que tiene la comida basura,  ya que podemos guardarla en la nevera en cualquier envase e ingerirla cuando dispusiéramos de poco tiempo para el almuerzo.


Con el resto de productos de comida rápida (patatas, salchichas, aceite...) sucedería lo mismo, si usáramos productos del país en detrimiento de los foráneos, promocionaríamos la dieta mediterránea (considerada la mejor del mundo según numerosos nutricionistas), el comercio local y la exportación a otros países (reflotaríamos en pequeña medida el PIB, recuperándonos de la recesión) y ganaríamos todos en mayor esperanza de vida y la calidad de ésta.
 
 
Apreciados lectores, os recomiendo hacer vuestra comida rápida de forma casera, eso os llevará muy poco tiempo, y, con un sencillo proceso de conservación, dispondréis de mucho tiempo para alimentaros de forma sana y equilibrada cuando os apetezca. Creedme, en un futuro no muy lejano, vuestro cuerpo os lo agradecerá.
 
 
En resumen, no hay que confundirse: la comida rápida no tiene por que ser basura






dilluns, 13 d’agost del 2012

SORTIM !!! (4): Madrid en dos dies


I al tercer dia d'aquesta sortida, vam tornar a fer les maletes i ens vam dirigir a l'estació de l'AVE a Catalaiud. Encara ens sobrava un parell d'hores fins que arribés el nostre tren, així que vam dinar a un restaurant de la ciutat per guanyar temps i vam tornar a l'estació.

Agafem l'AVE al voltant de les 14.00 h (com sempre, hi havia retràs). L'AVE no s'assembla res als trens de rodalies que habitualment utilitzem: et regalen auriculars, tens una ràdio a la teva disposició, pots veure la pel·lícula que emeteixi el tren en aquell moment... Una experència diferent. 
Per sort, el viatge no se'ns va fer pesat (anàvem a 300 km/h i sols vam trigar una hora a arribar al nostre destí).

Al voltant de les 15.00 h vam arribar a l'estació de Atocha, aquí ja es podia veure com és Madrid de cosmopolita, hi ha persones de totes les ètnies i cultures. Vam agafar un taxi, que ens va deixar a la porta del nostre hotel i un cop instal.lats vam planificar les sortides del cap de setmana.

El metro ens va ajudar molt en el nostre periple a Madrid: per uns pocs euros vam poder anar de punta a punta de la ciutat ràpidament.

La visita va començar a la puerta del Sol, un dels llocs més emblemàtics de Madrid. En aquesta plaça hi trobem: el Oso y el Madroño (un monument que es el símbol de l'escut de l'Ajuntament de Madrid), el rellotge de la Casa de Correus (on totes les cadenes estatals retransmeteixen les campanades de cap d'any) i el kilometro 0 ( una placa enganxada a terra que indica el lloc on comencen les sis carreteres nacionals).





















Caminant pel carrer Arenal arribem al Teatro Real i a la Plaza de Oriente, una plaça plena de jardins. Travessant el carrer podem visitar el Palacio Real (residència oficial de la Casa Reial, malgrat que ells no viuen aquí, només el fan servir per actes oficials) i la Catedral de la Almudena.

Caminant per la Calle Mayor, passem per la Plaza de la Villa, on abans hi era l'Ajuntament, i seguint el carrer, arribem a la Plaza Mayor. Aquesta plaça té un gran tamany i està envoltada per porxos, on es situen botigues de tota mena, bars i restaurants, i que sempre està plena de gent.


Des d'aquí tornem al punt d'inici: Sol, on agafem el metro, que ens deixa a la porta de l'hotel. Per avui ja n'hi ha prou d'excursions.


Diumenge al matí, agafem el metro fins l'estació de Banco de España, i aquest és el primer edifici que veus quan puges les escales de sortida. Una mica més enllà, hi ha l'edifici de l'Ajuntament i la Fuente de Cibeles (lloc de celebració de les victòries del Reial Madrid), però nosaltres anem en sentit contrari, per anar al Museo del Prado. Pel camí, trobem la Fuente de Neptuno (lloc de celebració de les victòries de l'Atlètico de Madrid).

El Museo del Prado és immens, impossible de visitar en un dia. Per aquest motiu, nosaltres vam planificar les obres que volíem veure, que eren les dels pintors més famosos, com Velàzquez (Las Meninas, La Rendición de Breda, Felipe IV a caballo, Los Borrachos), Goya (Fusilamiento del 2 de Mayo, La Maja Desnuda y la Maja Vestida, Saturno devorando a su hijo), Rubens (Las Tres Gracias), El Greco (El Caballero de la Mano en el Pecho), El Bosco (El jardín de las delicias)... Fins i tot vam veure la còpia de la Gioconda realitzada per un deixeble de Leonardo da Vinci al mateix taller que la autèntica Gioconda.

Molt a prop del Museo del Prado hi ha el Museo Thyssen, però nosaltres no el vam visitar perquè guardàvem forces per veure el Guernica i alguna obra de Miró al Museo Reina Sofía.

Dinem molt a prop de la estación de Atocha i amb la panxa plena, caminant a poc a poc, tornem pel Paseo del Prado fins la porta del Museo del Prado. Agafem un carrer on trobem l'edifici de la Real Academia Española de la Lengua i que acaba en una de les portes d'entrada al Parque del Retiro. Aquest parc és com el germà gran de la nostra Devesa i té un estany artificial on la gent passeja en barca.

Sortim del Retiro i ens trobem amb la Puerta de Alcalá (foto obligada) i seguint el carrer Alcalá passem per davant de la Diosa Cibeles, que ens indica que l'excursió s'està acabant. Abans de marxar, treiem el nas per veure la façana del Congrés dels Diputats (las Cortes). I ben contents i cansats, donem per acabada l'excursió per Madrid.




divendres, 10 d’agost del 2012

SORTIM !!! (3): Monasterio de Piedra

Després de passar la nit al nostre hotel a Catalaiud, ens despertem amb un objectiu ben clar: visitar el Parc Natural del Monasterio de Piedra. Dit i fet, tornem a agafar el cotxe i, després de mitja hora, arribem al poble de Nuévalos, al seu terme municipal hi trobem el Monasterio de Piedra.

El Monasterio de Piedra és un conjunt turístic format pel Parc Natural, les restes restaurades d'un monestir que aprofiten per oferir exposicions (Museu del Vi, Museu de la Xocolata) i un hotel amb spa.

Nosaltres només vam visitar la zona del Parc Natural. Vam trigar aproximadament dues hores i mitja. El recorregut principal del  Parc Natural ressegueix el curs fluvial del riu Piedra i es poden veure salts d'aigua, petits llacs, coves i una gruta molt espectacular, tot això envoltat per vegetació densa i abundant.


















Durant el trajecte, pots participar en algunes activitats interactives, com l'exposició de vol d'aus rapinyaires (on també hi participa el públic) , donar menjar als animals de la piscifactoria (truites), tenir contacte directe amb animals típics de la zona (veure imatge d'una cabra autòctona)... Un detall que em va sorprendre de la visita va ser que trobéssim rètols gravats amb frases de Tagore, el filòsof hindú, i que defineixen perfectament el paisatge.

 

Quan vam acabar la visita, ja era hora de dinar. Per sort, vam ser previsors (tot i haver-hi restaurants, estaven ben plens) i ens vam emportar uns entrepans, que ens els vam cruspir a una àrea de pic-nic a les afores del parc natural. En definitiva, visitar aquest lloc és una experiència única, ja que no hi han gaires ecosistemes on es pugui apreciar aquest contacte amb la natura.

A la tarda vam voleiar per Calataiud, no hi ha gaire per visitar, això sí, cal destacar la gran amabilitat dels vilatans, sempre disposats a informar-nos i fer publicitat de la seva ciutat.

Tornem a l'hotel cansats, però vam tornar a gaudir de la piscina, un bon sopar i un bon llit i l'endemà ja estàvem a punt per pujar a l'AVE i continuar l'aventura cap a Madrid. 







dijous, 9 d’agost del 2012

SORTIM !!! (2): Primera parada (Saragossa)

Per fi, som a Saragossa! Hem trigat quatre hores per arribar-hi. Durant el viatge, hem parat per dinar i, com anècdota del viatge, hem creuat el meridià de Greenwich (veure imatges).




Calia aprofitar el temps, ja que abans que es fés fosc volíem ser a Calataiud per fer un bany a la piscina de l'hotel.



Per aquest motiu, res més sortir del cotxe vam anar a visitar el monument més emblemàtic de la ciutat i un dels més coneguts arreu de l'Estat Espanyol: la Basílica de Nuestra Señora del Pilar, que venera a la Verge del Pilar, una estatueta de 38 cm del segle XV situada sobre una columna de jaspi (que es pot tocar per darrere).





Segons explica la llegenda, al voltant de l'any 40 dC, l'apòstol Jaume estava molt decebut perquè predicava al costat del riu Ebre, però l'ignoraven. Llavors va aparèixer la Verge Maria i li va entregar una columna de jaspi (la mateixa que ara sosté la imatge de la Verge del Pilar), assegurant-li que, si era fort com aquella columna, arribaria a cristianitzar aquella zona. També li va demanar que construís un temple en aquell lloc. Per això, la basílica està situada en aquell punt.



Quan es visita aquesta basílica es pot veure que és un autèntic museu de l'època barroca espanyola: pintures al fresc fetes per Goya, les diferents capelles dedicades als sants, la Verge del Pilar, orgues del s. XVI ...

Després vam pujar al mirador, situat a una de les torres de la Basílica, d'on es podia veure una magnífica vista panoràmica de la ciutat i del riu Ebre.


Quan ja estàvem cansats de voltar per la ciutat, agafàrem el cotxe i cap a Calataiud, on la piscina ja ens esperava.

SORTIM !!! (1) Preparació de la sortida

Ens situem a finals de juliol, hem d'aprofitar que tota la família té una quinzena de vacances al mes d'agost, volem realitzar quelcom nou. Després de valorar diferents opcions, se'ns va encendre la bombeta i decidim organitzar un viatge a Madrid d'uns 5 dies.

Però no ens volíem conformar només amb això, vivim en un país amb una gran riquesa cultural, artística i arquitèctonica, i cal aprofitar-ho. Per aquest motiu, i per evitar fer els 700 quilòmetres que ens separen de Madrid tot seguits, fem parades a Saragossa i rodalies. I a partir d'aquí continuar el viatge en tren (AVE) fins a Madrid.

Evidentment, per a qualsevol sortida d'aquesta magnitud, necessitàvem trobar un lloc on poder dormir i cobrir les nostres necessitats més bàsiques, així que reservem habitacions a dos hotels de Calataiud i Madrid. Eren hotels que s'atenien als nostres gustos (Wi-Fi per tot l'hotel, piscina, habitacions dobles, bar o cafeteria...).

I, per fi, iniciem la sortida un 2 d'agost a mig matí, amb el sol brillant ben amunt. Carreguem amb les bosses el nostre amic estimat Peugeot 406 i ens dirigim cap a Saragossa...

dimecres, 8 d’agost del 2012

Economía en crisis, ¿soluciones equivocadas?

Como todos sabemos, la economía global está immersa en una profunda crisis. Esto provoca que las personas tengan menos poder adquisitivo, creando un efecto dominó que desemboca en el cierre de muchas empresas o en la reducción de personal en otras.



En esta época "de vacas flacas", hay empresarios que sugieren reducir el tiempo de vacaciones como una de las soluciones para minimizar los efectos de esta crisis.

¿Pero no sería contraproducente aplicar esta medida?



Ante ese dilema, el empresario puede optar por dos opciones:



  •   Reducir las vacaciones de los trabajadores:
- Pros y contras:
  1. Mayor producción con menores gastos (la empresa no cierra ni contrata sustitutos).
  2. El rendimiento del trabajador es peor que en otros meses. No tener un tiempo de descanso provoca más estrés, que puede desembocar en desequilibrios físicos y emocionales...
  3. Peor relación entre trabajador y empresario.

  • Mantener las vacaciones de los trabajadores:
- Pros y contras:
  1. Pese a no trabajar durante un tiempo, el rendimiento del trabajador será mejor después de las vacaciones.
  2. Mejor relación entre trabajador y empresario.
  3. Se reduce el estrés del trabajador (producirá más durante el siguiente año que si tuviera estrés)
  4. Pequeñas pérdidas para el empresario (debe pagar al trabajador el tiempo que esté de vacaciones).

CONCLUSIÓN: A las dos partes (empresario y trabajador) les interesan las vacaciones, por eso considero que las vacaciones son IMPRESCINDIBLES.

dimecres, 1 d’agost del 2012

CAMPUS BÀSQUET CESET 2012

Aquest mes de juliol he participat al campus de bàsquet que organitza, de dilluns a divendres,  el C.E.S.E.T (Club Esportiu Santa Eugenia de Ter) . Aquest campus dóna la oportunitat a nens i nenes de 6 a 15 anys per iniciar-se en aquest esport o perfeccionar les seves habilitats.

El C.E.S.E.T és el club de bàsquet on jugo des de ben petit, i ja fa un bon grapat d'anys que també gaudeixo del campus que ofereix a l'estiu, on ens retrobem la gran majoria dels jugadors del planter del Sta. Eugènia i alguns d'altres equips.

Tot i ser un campus de bàsquet, també s'hi realitzen altres activitats d'esbarjo: gimcames fotogràfiques, sortides pel barri de Santa Eugenia, karaokes, jocs a les piscines municipals de Can Gibert i la Devesa... que trenquen la monotonia de passar matí i tarda tancats al pavelló. Per desgràcia, nosaltres també hem notat la crisi: l'Ajuntament ha retirat la subvenció  que permetia al club organitzar unes colònies en una casa rural, però, l'enginy humà supera tots els obstacles, i en aquest cas, els responsables ho van substituir per una acampada.

Com altres anys, el campus ha estat divertit i he pogut fer noves amistats. En definitiva, el mes de juliol ha passat volant.